Srijeda , 9 listopada 2024

Milioni bježe s Floride, dignuta vojska: Krenulo dizanje nivoa mora, pojedinci poziraju uz same valove (VIDEO)

Florida se priprema za jednu od najjačih tropskih oluja u posljednjih stotinu godina.

Uragan Milton ide prema američkoj obali, a vlasti pozivaju stanovnike da se hitno evakuiraju.

Milton je opet ojačao na kategoriju 5 i mogao bi biti najjača oluja koja je ikad pogodila Floridu.

Guverner Floride Ron DeSantis održao je konferenciju za novinare, posljednju prije nego što uragan Milton dosegne kopno u toj američkoj saveznoj državi.

Uprkos iako je danas Milton degradiran na četvrtu kategoriju (od maksimalnih pet), on je i dalje “velik i jak”, rekao je.

“Iako postoji nada da će još više oslabjeti prije nego što stigne do kopna, vjerujemo da će udar Miltona biti silovit i da će napraviti jako puno štete”, rekao je.

“Isporučili smo ogromne količine zaliha obroka, boca s vodom, vreća s pijeskom, cerada i generatora kako bismo mogli pomoći lokalnim zajednicama u odgovoru na ovu oluju. Također smo postavili više od 3.5 kilometara sustava za zaštitu od poplava i podigli ih oko kritične infrastrukture poput bolnica, postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i električne infrastrukture”, dodao je.

Milton je uragan najviše, pete kategorije. Spasilačke ekipe očekuje težak zadatak. Sudeći po prognozama, za očekivati je da će njegov intenzitet nešto oslabiti do trenutka u kojem bude stigao do kopna, ali s obzirom na činjenicu da je dosta široko područje kojim se kreće, potencijal razaranja je ogroman. A pogotovo u regiji oko priobalne metropole Tampe.

Predsjednik Joe Biden kazao je ove kako uragan Milton izgleda kao ”oluja stoljeća”. ”Brojna mjesta su na putu uragana Milton, a koja se još nisu oporavila od uragana Helene. To su dvije historijske oluje u dvije sedmice”, kazao je.

”To je pitanje života i smrti”, upozorio je predsjednik SAD-a Biden.

Kako se na snimcima uživo može vidjeti, pojedinci su se oglušili na upzorenja nadležnih, te poziraju uz more čime rizikuju vlastite živote.

Dvojica surfera na jugozapadu Floride odbila otići: “Samo nas pustite da uživamo”

Reporteri američkog NBC-a primijetili su ranije večeras dva surfera na jugozapadnoj Floridi.

Dvojicu mladića patrola s plaže zamolila je da napuste područje, no oni su odbili i rekli da će nastaviti surfati na velikim valovima sve dok ne dođe policija.

“Nećemo otići dok nas ne potjeraju, to je to. Samo želimo uživati u valovima”, rekli su.

Kako se snažni uragan približava obali Floride, dužnosnici su upozorili da vrijeme za pronalazak skloništa isteklo. Milioni su dobili naredbu za evakuaciju, a mostovi su zatvoreni, ali prema nacionalnim meteorolozima, sada je prekasno za odlazak.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Snimljen val od 8.5 metara blizu oka uragana Milton (VIDEO)

Florida se priprema za jednu od najjačih tropskih oluja u posljednjih stotinu godina. Uragan Milton …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.