Petak , 15 studenoga 2024

Da kuća zamiriše uoči Ramazana: Pripremite najbolju halvu po ovom receptu

Halva je slatko jelo, koje potiče sa Bliskog istoka. Kao poslastica najviše je raširena po Bosni i okolnim zemljama na Balkanu, sjevernoj Africi te zemljama centralne Azije.

U Bosni najčešće srećemo halvu od sezama. Ova vrsta halve je također najpoznatija u Evropi i Americi. Prave ga i prodaju halvadžije u svojim halvadžinicama. Do 1908. u Sarajevu je postojala čaršija halvadžiluk.

Danas se Bosni i Hercegovini halva tradicionalno priprema povodom mubarek noći i uoči muslimanskih praznika, kao i povodom nastupanja ramazana.

Kako bi bili u potpunosti spremni za doček mjeseca ramazana, donosimo vam najbolji recept za pravljenje halve.

Sastojci: brašno, ulje, sećer, vanilin šećer, voda, kosos, orasi

Priprema:

– Zagrijati ulje i dodati brašno, mješati sve dok ne dobijete željenu boju

– Prokuhati malo vode i šećera pa dodati u halvu, zatim još malo mješati

– Skinuti sa šporeta i dodati malo kokosa i oraha, kada se ohladi halvice oblikovati sa kašikom

Halvu služite nakon jela uz čašu vode, piše Radiosarajevo.

U nastavku pogledajte video prilog, na koji način možete napraviti halvu.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Pred odlazak u Tursku Nedim Botić objavio emotivnu fotografiju: “Mama, ja ode da se tebi vratim zdrav…”

“Mama, ja ode da se tebi vratim zdrav, ako Bog da”, riječi su kojim je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.