Četvrtak , 18 travnja 2024

Kreativno: Gljive na tanjiru mališana

Pored razvnovrsne ishrane koju mame pružaju mališanima, one često na tanjiru zaborave gljive. Gljive nisu uvijek najljepšeg izgleda, pa je možda to jedan od razloga. 

Razmotrimo da li su gljive neophodne djeci ili su pak štetne. Jedna od čestih tema koje prožimaju razgovore mladih mama jeste dohrana.

Mišljenje zdravstvene organizacije

Postoje neke smjernice na koje je ukazala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko društvo za dječiju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN).

Glijve su jedna od namirnica o kojoj postoje podjeljena mišljenja. Večina stručnjaka ipak preporučuje gljive na tanjiru nakon prve godine rasta i razvoja.

Majke svakako treba da postepeno uvode gljive u ishranu djece. Alergija na gljive ne spada u grupu najčešćih alergena.

Osam najčešćih alergena su: kravlje mlijeko, soja, jaja, gluten, kikiri, orašasti plodovi, riba, citrusi, plodovi sa školjkom).

Alergija na gljive može da se javi samo od činjenice da su gljive lahko kvarljive i teže se probavljaju.

Kreativno: Gljive na tanjiru mališana
Ukoliko dijete ima već neko alergiju na hranu, stručnjaci preporučuju da se gljive uvedu u ishranu tek poslije druge ili treće godine mališana.

 

Korist gljiva

Gljive imaju nizak stepen masti, izvor su D vitamina i imaju puno vode u sebi, čak 90 procenata.

Sadrže i dijetalna vlakna, bakar, riboflavin ili vitamin B2, niacin ili B3 i mnoge druge vitamine, te minerale.

Polisaharid koje gljive imaju u svom sastavu učesvuje u izgradnji ćelija.

Gljive naših prostora

Balkan daje mnoštvo vrsta gljiva. Svakako da ovdje u ishrani prednjače šampinjoni, bukovače i vrganj.

Tartufe i šitke majka ne treba odmah da uvodi u ishranu jednogodišnjaka i dvogodišnjaka. To su aromatične vrste.

Gljive najčešće beremo na jesen, mada ih ima tokom cijele godine u radnjama.

Kada ih beremo ili kupujemo, treba da obratimo pažnju na:

-boju, čvrstinu, oblik, svježinu, oštećenja, vlažnost ili osušenost, rok trajanja i sluzavost površine.

Ukoliko je površina sluzava kao što i ima drugih oštećenja, u tom slučaju ne treba da ih uzimamo.

Gljive je najbolje skuhati

Majke treba da blago operu i ogule te uklone tvrde i žilave dijelove. Gljive nikako ne služite sirove ili nedovoljno kuhane ili pečene. Postoji mogućnost da se do teže probave. Može doći i mikrobiološke kontaminacije.

Kontaminacija predstavlja prisutnost mikroorganizama ili nepoželjnih čestica biološke, kemijske ili fizičke prirode, na ili u površini tvari (npr. mikroskopskim šupljinama površine hrane), koje se u normalnim uvjetima tu ne nalaze.

Mame ne zaboravite da gljive treba da posužite na tanjiru kreativno. Tek tada postoji veća mogućnost da Vaše dijete proba prvi put gljive.

Gljive zbog mirisa i arome, treba zamaskirati sosom ili začinima. Umaci od sira, kajmaka, pavlake, krem supe, variva i ostalo mogu da Vam posluže kao prijedlog.

 

Gljive i jaja

Gljive treba dobro termički obraditi pa potom dodati gotova jaja. Omleti i šarenilo povrća također idu uz gljive.

Još jedan recept je namaz od dinstanih gljiva, maslinovog ulja i začina koji nisu jaki. Uz to dodajte grisine, kiflu ili zemičku. (hanuma.ba)

Izvor: Tena Niseteo, dipl. inž. preh. tehn.,klinička dijetetičarka.

Klinika za dječije bolesti Zagreb

 

 

 

 

 

O hanumabaadmin

Provjeri također

San snova: Ova mala drvena kućica na plaži s pogledom na more ostavit će vas bez teksta (FOTO)

Mjesto koje je pobudilo našu maštu i interes i našlo se na popisu nekretnina u …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.