Nedjelja , listopad 18 2020
Home / Kuća i hrana / Nisi uspjela nabaviti germu? Nema veze, imamo recept za najfiniji beskvasni hljeb

Nisi uspjela nabaviti germu? Nema veze, imamo recept za najfiniji beskvasni hljeb

Beskvasni hljebodlična je alternativa onom standardnom, a s dodatkom sjemenki, ulja i začina ga možeš podići i na posve novu razinu. Zdraviji i zasitniji, ovaj je kruh blagotvorniji za naš organizam, stoga ne očajavaj ako nisi kupila kvasac

Život u doba korone definitivno nas je podvrgnuo novim pravilima i izazovima. Dok su neki opustošili dućane i police te pokupili sav kvasac ovog svijeta kao da planiraju otvoriti lanac pekarnica, drugima pak nije ostalo ništa osim zadovoljiti se s nekoliko kilograma brašna i apsolutnim nedostatkom germe. No, nije ni to katastrofa, jer ti donosimo recept za odličan beskvasni hljeb koji neće biti jednako spužvast kao onaj bijeli iz tvoje obližnje pekarnice, ali će biti ukusan, zasitan i mnogo zdraviji.

Beskvasni hljeb zapravo ima sve sastojke kao i standardni kruh, osim kvasca koji se inače koristi kako bi se hljeb podignuo i narastao u volumenu. Obično teži i gušći, hljeb bez kvasca odlična je alternativa uobičajenim pekarskim proizvodima na koje smo navikli, a ima i neka doista blagotvorna svojstva za naš organizam.

Beskvasni hljeb tako manje nadima i lakše se probavlja, stvara manje plinova i pomaže kontroliranju glukoze u krvi, te se posebno preporuča osobama koje boluju od kandide. Uz to, priprema beskvasnog hljeba mnogo je brža i jednostavnija od onog standardnog, jer nema čekanja da se kvasac aktivira i digne.

Mekani beskvasni hljeb

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 500 g mineralne vode
  • 2 žlice praška za pecivo
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica soli

Priprema:

Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva i dobro promiješaj suhe sastojke za kruh. Postupno dodaj mokre sastojke i rukom zamijesi tijesto, Trebalo bi biti vlažno i ljepljivo, pa ako nedostaje tekućine dodaj malo vode. Kada si zamijesila tijesto, preseli ga u namašćeni i pobrašnjeni kalup i ostavi da se peče 40-50 minuta.

Također, u ovaj se hljeb mogu ubaciti različite sjemenke ili začini kako bi on dobio puniji okus, a za dojam focaccie ga možeš premazati solju, ružmarinom i maslinovim uljem. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Jednostavnost sa stilom: Ovako skandinavci uređuju svoje domove, dopada li vam se? (FOTO)

Skandinavski dizajn podrazumijeva čiste linije, od arhitekture pa sve do namještaja. Skandinavski stil idealan je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *